Home Uncategorized Important questions of general knowledge in English.

Important questions of general knowledge in English.


 1. In which state the sun rises first in India?


Ans- Arunachal Pradesh


2. Which is the highest honor of India?


Ans- Bharat Ratna


3. Who was the first Indian woman to be awarded Bharat Ratna?


Ans- Indira Gandhi (in 1971)


4. Where does the monsoon come first in India?


Ans- In the state of Kerala (in the first week of June)


5. Where did Lord Buddha attain enlightenment?


Ans- Bodh Gaya


6. Who was the first Governor General of India?


Ans- Lord William Bentinck


7. Which is the first country to send man to the moon?


Ans- United States of America (U.S.A)


8. Night blindness is caused due to deficiency of which vitamin?


Ans- Due to Vitamin A


9. Which country invented paper?


Ans- China


10. Who is the discoverer of the solar system?


Ans- Copernicus


11. Which is the script of Hindi language?


Ans- Devanagari script


12. Insulin is used for the treatment of which disease?


Ans- In the treatment of diabetes


13. Where is the highest rainfall in India?


Ans- In Masinram (Meghalaya)


14. Who was the first female ruler of India?


Ans- Razia Sultan Begum


15. Who invented the television?


Ans- John Logie Baird


16. Where and when did the Jallianwala Bagh massacre take place?


Ans- Amritsar (1919 AD)


17. Which is the brightest and hottest planet?


Ans- Venus planet


18. Which is the boundary line between India and Pakistan?


Ans- Radcliffe Rekha


19. How many verses are there in Ramayana composed by Maharishi Valmiki?


Ans – 24,000


20. Which planet is associated with the festival of Eid?


Ans- Moon


21. How many Hindu Puranas are there?


Ans- 18


22. According to Hindu Puranas, who was the Guru of Asuras?


Ans- Guru Shukracharya


23. According to the Puranas, whose chariot is of seven horses?


Ans- Surya


24. What was the name of the charioteer of Dhritarashtra?


Ans – Sanjay


25. Who founded Agra?


Answer – Sikandar Lodi (1504 AD)


26. How many years did it take to build the Taj Mahal?


Answer – 22 years


27. Which city is known as Pink City?


Answer – Jaipur (Rajasthan)


28. What is the meaning of RAM in computer language?


Answer – Random Access Memory


29. Who killed Curzon Wyllie?


Answer – Madanlal Dhingra


30. Which acid is found in vinegar?


Answer – Acetic acid (CH₃COOH)


31. Who appoints the Chief Justice of the High Court?


Answer – President


32. The capital of Cuba is?


Answer – Havana


33. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?


Answer – Badruddin Tyabji


34. Money Bill is introduced in which house only?


Answer – Lok Sabha


35. Which is the chemical substance present in bones and teeth?


Answer – Calcium phosphate Ca₃(PO₄)₂


36. Aihole (Aihole) inscription is related to which king?


Answer – Pulakeshin-II (II)


37. Who is the founder of Vikramshila University?


Answer – Raja Dharmapala (Pala Dynasty)


38. Infrared waves have less frequency than


Answer – 20 Hz (Hz


49. With whose help the fish takes its breath?


Ans- With the help of gills


50. Who was the first woman governor of India?


Ans- Sarojini Naidu


51. Who was the founder of ‘Brahma Samaj’?


Ans- Rajaram Mohan Roy


52. Who is the father of Indian space program?


Ans- Dr. Vikram Sarabhai


53. Who gave the slogan ‘You give me blood, I will give you freedom’?


Ans- Subhash Chandra Bose


54. When did the battle of Buxar take place?


Ans- In 1764 AD


55. Who was the first woman to climb Mount Everest twice?


Ans- Santosh Yadav


                  READ MORE :-